Maria van der Zanden, de jonge vrouw uit Putten die sinds 1994 vermist was, is na hernieuwde aandacht door de Peter R. de Vries Foundation en onderzoek van het coldcaseteam Oost-Nederland eindelijk gevonden.
Op 6 augustus 1994 verdween Maria van der Zanden, nadat ze op haar fiets vanaf haar ouderlijk huis is vertrokken. Rond etenstijd zou ze weer terug zijn om samen met haar ouders te eten. Maar Maria kwam niet thuis. In een ultieme poging haar te vinden, neemt de Peter R. de Vries Foundation begin 2022 contact op met het coldcaseteam van Oost-Nederland om de zaak weer onder de aandacht te brengen. Na een intensief traject van bijna een jaar, werd medio maart 2023 bekendgemaakt dat nog één keer alles op alles gezet zou worden om Maria te vinden. En dat is gelukt.
Identificatie:
Eind maart jl. heeft de Duitse politie zich gemeld naar aanleiding van een verzoek dat het coldcaseteam daar tijdens het voorbereidend onderzoek had neergelegd: er is een mogelijke match tussen Maria en een onbekende dode vrouw uit Duitsland. Na een aantal weken grondig onderzoek – waarbij onder meer vingerafdrukken zijn vergeleken – heeft men kunnen vaststellen dat de onbekende dode vrouw uit Duitsland inderdaad Maria van der Zanden is.
Eind augustus 1994, vond de Duitse politie het levenloze lichaam van een vrouw in het stuwmeer de Möhnesee. De Duitse politie concludeerde destijds dat de toen nog onbekende vrouw hoogstwaarschijnlijk door zelfdoding om het leven is gekomen. Aangezien het Duitse onderzoek niet leidde tot de identificatie van deze vrouw, werd zij uiteindelijk begraven in een naamloos graf. In 1994 werd daarbij nog geen DNA afgenomen. Het internationaal delen van DNA vanuit Nederland zou daarom niet eerder tot een match hebben geleid.
Openstaande vragen:
Ondanks dat de Duitse politie niet uitgaat van een misdrijf, is het toch niet uit te sluiten. Het coldcaseteam zal het onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de verdwijning daarom voortzetten. Zo moet onderzocht worden hoe Maria in Duitsland is gekomen. Ook loopt er een onderzoek naar de vraag waarom niet eerder de link tussen de onbekende dode vrouw in Duitsland en de vermiste Maria van der Zanden is gelegd.
Reactie Foundation en vader:
De Peter R. de Vries Foundation is dankbaar dat Maria na bijna 30 jaar eindelijk is gevonden. Kelly de Vries (directeur): ”Het is een dubbel gevoel, aan de ene kant zijn wij ontzettend blij dat Maria is gevonden en dat haar vader nu eindelijk weet waar zijn dochter is, tegelijkertijd besef je ook dat er een enorm groot verdriet is. Het coldcaseteam van Oost-Nederland heeft fantastisch werk geleverd. Ook laat het zien hoe belangrijk het is dat we vanuit de Peter R. de Vries Foundation aandacht blijven vragen voor dit soort coldcasezaken. Het toont weer eens aan dat het werkt om aan de boom te blijven schudden. Het is fijn dat de Foundation hierdoor een grote bijdrage heeft kunnen leveren aan het vinden van Maria.”
Ab van der Zanden: “Wij zijn overdonderd door dit nieuws. Na bijna 30 jaar weet ik eindelijk waar mijn dochter is. Er zijn nog heel veel vragen die wij hopelijk de komende tijd met het coldcaseteam en de Foundation beantwoord gaan krijgen. Voor nu willen wij dit nieuws even laten bezinken.”
Beloning:
De beloning van een kwart miljoen euro wordt niet uitgekeerd in deze zaak, omdat Maria dankzij politie-informatie is gevonden. De €250.000 zal komende periode ingezet worden voor de oplossing van andere coldcasezaken.
De Peter R. de Vries Foundation is nog steeds op zoek naar mensen die meer informatie hebben over de verdwijning van Maria van der Zanden.
Heeft u meer informatie over hoe Maria bijvoorbeeld in Duitsland terecht is gekomen of denkt u haar mogelijk te hebben gezien in de periode na haar verdwijning uit Putten op 6 augustus 1994, neem dan contact met ons op.
Invoelend en attent
Maria wordt geboren op 9 november 1971 en groeit samen met haar ouders en pleegbroer op in Putten. Haar omgeving omschrijft haar als een intelligente, gelovige jonge vrouw. Haar karakter wordt omschreven als introvert, maar ook sociaal en attent.
Studie
Na de lagere school volgt ze het atheneum in Ermelo en gaat ze studeren aan de VU in Amsterdam en haalt haar propedeuse Frans en gaat ze taalwetenschappen studeren.
Als ze een blessure krijgt en daarna ook nog de ziekte van Pfeiffer, besluit ze tijdelijk naar huis terug te keren en gaat ze wonen in de garage op het erf bij haar ouders, die voor haar verbouwd wordt, zodat ze zelfstandig kan wonen en haar privacy heeft.
Relatie
Als Maria weer in Putten woont, heeft ze een relatie met een jongen uit Egypte en er zouden plannen zijn geweest om te trouwen. Daarnaast volgt ze een beroepsopleiding bij het SBBO in Leusden en loopt stage in het kinderdagverblijf ”De Veldmuis” van het psychiatrisch ziekenhuis in Ermelo.
Groepsreis
Tien dagen na haar verdwijning stond een groepsreis naar Spanje gepland. Ze had er zin in en trof voorbereidingen voor deze vakantie. Alles voor de reis lag al netjes bij elkaar op haar kamer.
De dag van de vermissing
Op 6 augustus 1994, de dag van de vermissing, is het warm in Nederland. Al wekenlang zucht Nederland onder een hittegolf. Die dag stapt Maria op haar racefiets, zoals ze wel vaker deed. Ze vertrekt rond half één die dag vanaf haar ouderlijk huis. In haar rugtas had ze haar portemonnee, enkele sneetjes brood en wat persoonlijke spulletjes gestopt. Rond etenstijd zou ze weer terug zijn om samen met haar ouders te eten. Maar ze komt niet thuis, nooit meer.
Onderzoek
Direct na de melding in de avond van de 6e augustus is een onderzoek opgestart. Er wordt gesproken met getuigen en tips die binnenkomen worden uitgelopen. Ook in de media wordt aandacht gevraagd voor de verdwijning. Het onderzoek leidt niet naar Maria, ook haar spullen waarmee ze is vertrokken worden niet gevonden. Eind 1994 stopt het onderzoek. In de jaren die volgen is het onderzoek meerdere keren opnieuw bekeken. Ook dat brengt geen duidelijkheid.
Scenario’s
Bij een verdwijning kunnen verschillende scenario’s spelen. Het kan gaan om een vrijwillige verdwijning, zelfmoord, een ongeval of een misdrijf. Bij de zaak rond de verdwijning van Maria van der Zanden zijn alle scenario’s onderzocht. Dat Maria het slachtoffer is geworden van een misdrijf is het meest aannemelijke scenario.
Bij haar verdwijning had Maria wat spulletjes mee voor tijdens de fietstocht. In haar kamer lagen de spullen klaar voor een vakantie die aanstaande was. Een vrijwillige verdwijning lijkt dan ook niet aannemelijk.
Een natuurlijke dood is ook niet waarschijnlijk. Maria was een gezonde jonge vrouw. Ziekenhuizen in de buurt zijn destijds gevraagd of iemand die voldoet aan het signalement van Maria is binnengekomen. Dat was niet het geval. Ook is het niet aannemelijk dat Maria plotseling is overleden. Dan zouden haar lichaam en fiets gevonden moeten zijn.
Verdachten
Gedurende de onderzoeken zijn verschillende mensen gehoord. Er kwamen verschillende interessante personen in beeld. Dit leidde nooit tot het oplossen van de zaak. In 2008 komt er een doorbraak in een andere grote zaak uit Putten: de moord op Christel Ambrosius – De zaak die beter bekend staat als de Puttense Moordzaak -. Ron P. kwam in beeld toen zijn DNA matchte met dadersporen op het been van de Puttense stewardess en is vervolgens veroordeeld voor deze moord.
Christel Ambrosius en Maria van der Zanden woonden beiden in Putten. De vindplaats van Christel en de plek waar Maria voor het laatst is gezien, liggen niet ver van elkaar. Toch is deze zaak nooit te linken geweest aan Ron P.. Ook andere personen zijn onderzocht, zonder resultaat.